We hebben voor Extremis, een fabrikant van in- en outdoor luxemeubilair, onderzocht welke techniek het beste resultaat geeft. Zowel op het vlak van kwaliteit als op het vlak van esthetiek.
De Pantagruel is de opvolger van de Gargantua, één van de meest gekende ontwerpen van Extremis. Geïntrigeerd? Neem snel een kijkje op www.extremis.be.
De test bestaat uit het vergelijken van twee technieken om de nieuwe Pantagruel-tafel, een re-design van de succesvolle Gargantua, te assembleren:
- vloeiboren met draadtap
- standaard M10 blindklinkmoeren, gezet met pneumatisch gereedschap
Het frame wordt voorzien van draadtap en een RVS-bout A2-70, en in een bankschroef geplaatst. Met een momentmeter wordt het overdraaimoment gemeten. Om de test correct te kunnen uitvoeren en de wrijving van de boutkop op het werkstuk zo veel mogelijk te beperken, plaatsen we twee onderlegringen met tussenin een kogellagering. Dit garandeert objectieve aanhaalwaarden.
- de rand van de draadtap in het frame is gekarteld
- door de scherpe, korte schroefdraad verloopt het aandraaien van de moer vrij stroef
- bij een aanhaalmoment van 54 Nm breekt de schroefdraad van de bout
- de schroefdraad in de toepassing is eveneens beschadigd
Blindklinken met standaard blindklinkmoeren
Het frame wordt voorzien van een standaard blindklinkmoer M10 en een RVS-bout A2-70, en in een bankschroef geplaatst. De blindklinkmoer wordt gezet met een pneumatisch gereedschap (PNT1000L-PC).
- na het zetten van de blindklinkmoer is de rand uniform vlak
- de bout kan heel vlot aangedraaid worden
- de blindklinkmoer draait niet mee en de schroefdraad breekt niet.
De test is twee maal uitgevoerd tot een aanhaalmoment van 68 Nm, wat overeenkomt met staalkwaliteit 10.9.
Conclusie
Zowel op het vlak van kwaliteit als van esthetiek bieden blindklinkmoeren de meeste voordelen. Bovendien ligt het energieverbruik bij vloeiboren veel hoger. Voor Extremis was de keuze snel gemaakt.