Elektromechanische palsluitingen: een doordacht systeem

Gebruiksvriendelijk, veilig en flexibel
Elektromechanische palsluitingen bieden veel mogelijkheden voor het afsluiten, beveiligen, bewaken en controleren van uw toegangs- en sluitsystemen. Het modulaire systeem bestaat uit een mechanische palsluiting die voorzien is van een elektromotor. Voor de aansturing van de sluiting zijn verschillende bediensystemen mogelijk. Van een eenvoudig toegangssysteem tot een volledig op afstand gestuurde oplossing met meerdere sluitingen en bedieningssystemen.

De opbouw van het sluitsysteem met de palsluitingPalsluitingen sluitsysteem

  1. Elektronische toegangscontrole met bedieningssysteem
  2. De elektromechanische palsluiting
  3. Het terugkoppelingssignaal voor de status open/gesloten stand
  4. De voeding en bekabeling
  5. Mechanische sluiting als noodvergrendeling

De voordelen van de bedieningssystemen

  • Toegangsrechten beheert u elektronisch; goedkoop en flexibel.
  • Plug and play: u heeft geen software nodig.
  • U kunt o.a. kiezen voor toegang met een RFID kaart, cijfercode of een afstandsbediening (RF-gestuurd).

Bekijk onze verschillende bedieningssystemen:

2. Elektromechanische sluitingen
De sluiting is uitgerust met een elektromotor gecombineerd met een efficiënte mechanische aandrijving. De voordelen zijn:

  • Laag stroomverbruik: een batterijvoeding volstaat dankzij een energiezuinig concept.
  • Compacte inbouw: een solenoid sluiting die dezelfde kracht moet uitoefenen is veel groter.
  • Betrouwbare werking: opent ook wanneer er zijdelingse krachten uitgeoefend worden; vergrendeling is niet te forceren door schudden of trekken.
  • Efficiënte bekabeling: de sluiting kan met een gering signaal (25mA) geschakeld worden, omdat de voeding (max 1A) zelf niet geschakeld wordt.

3. Werking van het systeem
De palsluiting wordt elektronisch vrijgegeven door middel van een toegang met cijfercode. In combinatie met het gebruik van een draaigrendelsluiting is er een handmatige vrijgave te realiseren (nood ontgrendeling).

Elekromechanische sluitingen de werking

elekronische slutingen montage mogelijkheden

Elektromechanische sluiting met motoraandrijving

Elektromechanische sluitingen

Voordelen elektromechanische sluiting met motoraandrijving versus Solenoid sluiting
De meeste elektronische sluitingen werken met het solenoïde (solenoid) principe. Hierbij zorgt een spoel voor het intrekken van een pin zolang er spanning op de spoel staat. Het is een eenvoudig principe, maar er kleven een aantal nadelen aan:

  • Belasting: Op het moment dat er een zijdelingse belasting (bijvoorbeeld een deur die onder spanning gesloten is door een pakking) op de sluiting staat is de spoel niet in staat om de pin/pal in te trekken. Dit komt ook voor bij overvolle elektronisch vergrendelde kluisjes, waar de inhoud vanaf de binnenzijde tegen de gesloten deur drukt en de sluiting niet meer ontgrendelt.
  • Stroomverbruik: Voor het ontgrendelen moet de spoel continu onder spanning gehouden worden. Voor een robuust sluitmechanisme is al gauw een stroomsterkte van 3A nodig. Hierdoor is een sluiting gebaseerd op het solenoid principe niet geschikt voor applicaties op batterij-voeding.
  • Vergrendeling: Door externe krachten (tikken, schudden) kan een solenoid makkelijk openspringen omdat de kern niet vergrendeld wordt.

Ga verder naar het aanbod elektromechanische palsluitingen of bekijk toepassingsmogelijkheden>>

Advies nodig?

Al onze experts hebben een technische achtergrond. Zij helpen u graag als u vragen heeft of vrijblijvend technisch advies wilt.

Advies